jún
11

Tánc, zene, építészet, mozi, színház és még sok minden más. Ez a híres-neves velencei biennale, amelyről nálunk talán túl kevés szó esik. 

A legfigyelemfelkeltőbb performance talán az orosz Vadim Zakharové, aki aranyesővel ejtette ámulatba a közönséget (a kiállítás kurátora Udo Kittelmann, a berlini Nemzeti Galéria igazgatója).

Az orosz concept art művész a görög mitológiából merített ihletet. Egy delphoi jóslat szerint az argoszi Akriziosz királyt Danaé egy gyermneke fogja megölni. Ettől való rettegésében Akrisziosz egy barlangba záratta Danaét, hogy egy udvarló se juthasson el hozzá. Zeusznak azonban megtetszett Danaé és a tetőn keresztül aranyeső képében bejutott a barlangba és megtermékenyítette Danaét, a nászukból született Perszeusz. Akrisziosz ere olyan haragra gerjedt, hogy a tengerbe dobata egy ládába zárva Danaét az újszülött Perszeusszal együtt, a ládát azonban Diktusz király előtt vetette a partra a tenger. Szumma szummárum, a jóslat végül egy véletlennek köszönhetően teljesedett be, a Velencei Biennalen zakharov pedig előhívta az aranyeső motívumot és a pavilon felső emeletéről arany pénzérmékel szórja teli a földszintet, ahol azok összegyűjtésére kizárólag nőket engednek be. 

Vanima-Zakharov 1-230x405nagz

A bejegyzés trackback címe:

https://luxury.blog.hu/api/trackback/id/tr215355560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása